Hadis Rasulullah saw

"SEBAIK2 JIHAD ITU BERKATA BENAR DISISI PENGUASA YANG ZALIM"

Tuesday, January 26, 2010

Syabas AMK

KAMI CERITAKAN KEPADAMU ( WAHAI MUHAMMAD), PERIHAL MEREKA DENGAN BENAR, SESUNGGUHNYA MEREKA ITU ORANG2 MUDA YG BERIMAN KEPADA TUHAN MEREKA DAN KAMI TAMBAHI MEREKA DENGAN HIDAYAT ( Surah ALKAHFI ayat 13 )

Sekalung tahniah kepada sdr Nazree Yunos yg telah memilih Keadilan sebagai platform untuk meneruskan perjuangan membanteras rasuah di Malaysia.

Tindakan Sdr Nazree harus dipuji. Bukan sedikit tawaran diberi tapi Keadilan menjadi pilihan. Tentunya beliau faham memilih Keadilan bukan jalan ringkas untuk berjaya. Banyak dugaan dan rintangan menjadi teman seperjuangan Keadilan.

Agak cemas juga melihat detik2 terakhir Sdr Nazree sebelum pengumuman rasmi menyertai Keadilan. Umum faham bahawa terdapat pujuk rayu dari UMNO agar Nazree mengikut langkah Ezam. Paling ditakuti ialah terdapat “musang berbulu ayam” iaitu agen Ezam dalam Keadilan yg cuba mengheret Sdr Nazree menyertai UMNO.

Bekas Pengerusi Gerak sebelumnya memilih UMNO setelah merasai nikmat berjuang bersama Keadilan sebelum mengetuai Gerak. Ezam menyertai UMNO dengan alasan yakin bahawa UMNO melalui Presiden Tun Abdullah Badawi membuka ruang untuk memerangi rasuah.

Penubuhan SPRM menjadi titik tolak kemasukan Ezam kotak ke lubok UMNO yg menjadi musuh politiknya sejak sekian lama. Ramai terkejut terutama pemimpin parti politik yg pernah bersama Ezam menjaja rahsia kotak2 rasuah yg kononnya berada bersama Ezam.

Road Show sumpah keramat Ezam dan konco2nya menjadi “senjata makan tuan”. Mush yg disasar tapi peluru mengena diri sendiri. Ezam dan semua jemaah sumpah keramat spt Zahid Mat Arip, Lokman Nor Adam, Ruslan Kasim dll kembali ke pangkuan UMNO. Hanya tinggal Badrulamin sebagai pejuang tulen.

Tindakan Ezam menyertai UMNO sudah dijangka oleh sahabatnya dalam AMK. Ezam memilih jalan selamat bersama UMNO setelah merasai kepayahan bersama Keadilan. Klimaks perjuangan Ezam hingga terpaksa merengkok dalam penjara kerana isu OSA.

Ezam meninggalkan Keadilan dengan harapan ia akan lumpuh dengan ketiadaannya. Memang aura Ezam sebagai Ketua AMK sangat terserlah hingga suaranya juga hampir menyamai Ikon Keadilan DSAI.

Sejarah penubuhan Keadilan juga tercatit nama Ezam sebagai Ketua AMK pertama. Bakat semulajadi Ezam membantu survival Keadilan hinggalah beliau menyertai UMNO. Sangkaan Ezam jauh meleset. Kini Keadilan semakin kukuh di persada politik Malaysia hingga mengetuai Kerajaan Selangor.

Rezeki Ezam untuk bergelar YB tidak dimakbulkan Tuhan. PRU11 tahun 2004 dia bertanding di Parlimen Shah Alam tapi kalah dengan majoriti 4,000 lebih. PRU12 Parlimen Shah Alam dimenangi oleh YB Khalid Samad setelah Ezam tinggalkan Keadilan.

Ruang kosong pusaka sebagai Ketua AMK digalas Sdr Shamsul Iskandar Mohd Akin, seorang tokoh muda berbakat besar. Antara Ezam dengan Shamsul tak banyak bezanya. Kelebihan Ezam hanyalah boleh berceramah meniru suara DSAI, idolanya era reformasi. Hanya suara bukannya inspirasi DSAI menjadi pegangan Ezam.

Sdr Shamsul jauh dilihat islamik mengatasi Ezam bila memimpin AMK. Tarbiyah yg diperolehi dari Kolej Islam Klang sebagai pedoman hinggalah ditabalkan menjadi pemimpin pelajar di UIA. Kalau Ezam terkenal kerana hebat berceramah, Sdr Shamsul jauh lebih hebat. Dengan pemahaman yg baik makna AlQuran dan Hadis menjadi kelebihan Sdr Shamsul yg juga arif berbahasa Arab.

Kelemahan Ezam suka bercakap kemudian baru berfikir sedangkan Sdr Shamsul lebih suka berfikir dulu sebelum bercakap. Fakta berceramah lebih memihak kepada Sdr Shamsul kerana hati yang ikhlas berjuang diberi keberkatan dari Allah. Semoga Sdr ShamsulIstiqamah bersama AMK, bukannya hangat2 tahi ayam seperti Bekas Ketua AMK sebelumnya.

Dengan kemasukkan Sdr Nazree ke dalam Keadilan diharap dapat menyuntik “power” baru untuk AMK. Usaha gigih Sdr Shamsul mengheret Pengerus i Gerak menyertai Keadilan adalah langkah bijak untuk menambahbaik AMK. Ianya penting kerana integriti Gerak akan layu jika kesemua bekas Pengerusinya dicekup UMNO.

Cilipadi kali pertama berpeluang mendengar Sdr Shamsul berceramah di Kg Laut Tumpat 2 hari lepas bersama pimpinan kanan Pas ( YB Dato Ahmad Yaacob TMB, YB Zaki Ibrahim Timb Speaker/ S/U Pas Kelantan, Dato Kamaruddin Jaafar A/Parlimen Tumpat, YB Amiruddin ADUN Batu Caves N/ Ketua AMK )

Motif ceramah adalah untuk memberi penerangan isu tuduhan terbaru terhadap DSAI. Sdr Shamsul berceramah dengan bahasa mudah difahami rakyat tempatan dalam siri ‘road show’ Sumpah Khazaf” . Harapnya kisah road show Ezam menjadi sempadan perjuangan AMK.

Sekali dengar seolah-olah Sdr Shamsul penceramah PAS kerana kepetahan membaca isi Alquran dan Hadis. Alangkah bertuahnya rakyat Malaysia jika suara Sdr Shamsul sampai ke Parlimen mewakili rakyat.

Usai berceramah Sdr Shamsul bergegas pulang ke KL kerana terpaksa hadir mesyuarat penting pada hari Ahad ( 24/1/2010). Sdr Shamsul menerima perit jerih dalam perjuangan sejak mewakafkan diri pada Keadilan.

Rupanya ia adalah hari bersejarah kemasukkan Sdr Nazree kedalam Keadilan yang diusahakannya selama ini. Syabas Sdr Shamsul kerana kejayaan memancing Nazree. Semoga Sdr Nazree ikhlas memilih Keadilan yg serba kekurangan dan penuh pancaroba. Menjadi anggota pembangkang jauh lebih mencabar dari memimpin NGO.

Semoga AMK bertambah efisien dan maju ke depan kea rah menawan Putrajaya dalam PRU13. Insyaallah Sdr Shamsul juga akan dimasyhurkan sebagai Yang Berhormat hasil keringat perjuangan bersama Pakatan Rakyat ( PR ).

Perkasanya AMK memberi impak baik pada PAS dan DAP sebagai rakan kongsi Pakatan Rakyat (PR). Selamat Maju Jaya buat AMK, DPPP dan DAPSY. PRU13 untuk PR menawan PUtrajaya

Sekian dari cilipadi007

Ralat : artikel ini sudah siap pada 24/1/2010 tetapi lewat posting kerana bagi laluan untuk Surat Cikgu Musa

2 comments:

  1. salam cilipadi,

    apahal keluar cerita amk plk ni.dah takde cerita nak dedah ke

    ReplyDelete
  2. patut samsul wakil parlimen pasir mas ada faedah tlg rakyat.ibrhamim ali tu kepala hotak umno

    ReplyDelete