Hadis Rasulullah saw

"SEBAIK2 JIHAD ITU BERKATA BENAR DISISI PENGUASA YANG ZALIM"

Tuesday, January 5, 2010

Ribut Dalam Cawan

Qulil Haq,

Tahniah kepada Sdr Wan Nik Yusoff menerima amanah baru sebagai Setpol TGNA.4/1/10 menjadi keluarga terbaru pejabat MB untuk membantu TGNA mentadbir negeri.Khabar angin berkenaan Wan Nik bukan satu kejutan,jangkaan penganalisis tepat 100%.Selamat Maju Jaya Buat Sdr Wan Nik.

Ribut di pejabat TGNA belum reda nampaknya.Makin kusut,kelam kabut jadinya.Tindakan TGNA mengheret dan meleret ke arah kontroversi berpanjangan.Bila insan yang bersama berhempas pulas membelah badai kontroversi di sekitar TGNA 'direhatkan' semacam ada sesuatu yang tidak kena.

Tidak salah TGNA 'pecat' Anual Bakhri,bukan silap TGNA melantik Wan Nik sebagai pengganti.Itu hak eksklusif sebagai MB.Betulkah tindakan TGNA kalau diukur dari segi politik? Politik yang serba mungkin perlu bijak bertindak yang "untung lebih banyak dari rugi'.

Pelik bin ajaib juga cerita setpol TGNA.'Pemecatan' hj Anual Bakri berlaku tiba2 setelah sekian lama didedah beberapa cerita buruk di alam maya.Apakah TGNA terpengaruh dengan artikel blogger? Apakah kerana salahlaku,kontrak atau agenda tersembunyi 'tangan ghaib' memberi kata putus kepada TGNA?

Saya hanya kenal Anual Bakhri @ Wan Nik melalui artikel dalam Harakah tidak lebih dari itu.Sangsi juga bila cerita Setpol ni bila didedahkan blog kickdefella. Banyak hal negatif dibongkar blogger tapi tiada penafian dari pejabat MB.Berdiam diri bukan jalan terbaik bila berhadapan dengan isu sensitif.

Adilkah tindakan TGNA terhadap Anual Bakhri? Saya sentiasa bersangka baik pada TGNA.Harapnya Setpol baru TGNA dapat beri penjelasan isu 'pecat' secepat mungkin.Jangan sampai saat kritikal baru nak bertindak.Nanti jadi liabiliti PAS untuk PRU13.

Buat insan seni bernama Hj Anual Bakhri Haron,banyak2 sabar dan berserah kepada Allah.Andainya 'dipecat' kerana fitnah,adukan pada Rabbuljalil yang maha adil.'Think positive',mungkin ruang untuk berpahala melalui Setpol bukan lagi rezeki anda.Kalau difitnah buatlah kenyataan membela diri dan janganlah diajak isteri anda bersama menulis blog.

Percayalah,ada insan bergembira dengan pemecatan anda tetapi bukan sedikit yang bersimpati. Jangan buang masa berdukacita kerana Firman Allah " KATAKANLAH AKAN DATANG KEBENARAN DAN LENYAPLAH KEBATHILAN".Perjuangan perlu diteruskan melalui wadah lain untuk mendapat keredhaan Allah.

Selamat Maju Jaya Sdr Wan Nik dan Hj Anual Bakhri


6 comments:

 1. ambo raso t guru takleh kontrol dah negeri.kalu keluarga campurtangan gak hancurlah negri n pas kelantan.

  ReplyDelete
 2. Berat mata memandang berat lagi bahu memikul

  Kita kat luar boleh cakap macam2 tak pakai modal.Si anual tu mesti bengang kena pecat gitu je.macam bangla kerja kontrek bangunan.

  Takkan tak boleh tunggu notis 1 bulan je bukan lama 30 hari.Kalau isu menantu boleh plk tunggu 3 bulan yakni 120 hari = notis 3 bulan + tempoh arahan 1 bln.

  Dunia akhir zaman mana adil.tok guru dengan tok garu tak banyak beza bila dieja

  ReplyDelete
 3. gomo pakat gomo biar jatuh sokmo

  ReplyDelete
 4. Nik Aziz said 'resign' not 'fired' means letak jawatan la.apa susahnya orang kita nak faham!!!
  Dah tok guru tak nak guna khidmat anual bukori lantaklah.semua orang layak jadi setpol tinggal lagi tok guru nak kat sapa?????

  ReplyDelete
 5. wan nik adalah setiausaha jabatan pilihanraya pas pusat yang pengarahnya ialah halim rahman. bagi mengelak fitnah, wan nik perlu letak jawatan sebagai setiausaha jabatan pilihanraya pas pusat.

  ReplyDelete
 6. Nik Aziz jah kata letak jawatan padahal dia dok pakat dah coz almenantunya nak marak ko Tn Hj Annual, Nik Aziz pun ikutlah mugo sayang bangat pd almenantunya tanpa rase belas kasihan pada anak dan isteri Tn Hj Annual.

  ReplyDelete